JÄRVI

TARVIKKEET:
sanomalehteä
pahvia
paperimassaa
maaleja, teippiä, liimaa, lakkaa (spray + purkissa)
sakset, pensseleitä

1) Rypistä pala sanomalehteä pitkulaiseksi. Lisää "matoja", jos tuntuu, että yksi ei riitä. Käytä esim maalarinteippiä. Liimaa madot sopivaan asetelmaan pahville ja leikkaa sopiva muoto.

2) Kastele sanomalehtisuikaleita liisteriin ja liimaa niitä niin, että sanomalehti peittyy. Anna kuivaa välillä hyvin, vaikka kerros ei vielä peittäisikään koko aluetta. Liian märkä tuotos voi  homehtua! Tee vähintään yksi kokonainen kerros laminointia.

3) Nyt voi joko jatkaa paperisuikaleilla tai laittaa päälle paperimassaa.

4) Viimeistään tässä vaiheessa kannattaa miettiä, haluaako järveen tai järven ympäristöön kasveja, kiviä  (en suosittele oikeita, voivat irrota ja ovat painavia ja...) jne. Tekokasvit ja niiden osat sopivat hyvin tähän tarkoitukseen. Tekohiekka (kevyt!) samoin. Jos laittaa tekokasvipensiata tai puita, kannattaa irrottaa kaikki osat ja laittaa vain runko kiinni maastoon. Näin ei tule mm maalattua puita vahingossa, ainakaan kovin pahasti.

5) Kaiken annetaan aina kuivaa hyvin. Liimaa (esim Erikeepperiä) kannattaa käyttää, jos jonkin osa näyttää irtoavan, ja antaa myös sen kuivaa hyvin.

6) Sitten maalataan lammen/järven/joen pohja. Riippuen toki kuinka syvä / mutaisen jne vesistöstä tahtoo.
reunoille ruskeaa, tummeten alaspäin
keskelle melkein mustaa, sinisen/lilan sävyjä

7) Seuraavaksi lisätään esim hienoa hiekkaa tai flokkia (liimaa + hiekkaa + aikaa kuivaa) maastoon.

8) Seuraavaksi lakataan.
Veteen voi laittaa monta kerrosta lakkaa. Kuivumisen välillä voi pintaan laittaa jotain läpikuultavaa väriä, vaikka ikkunavärit sopivat tähän. Näin saadaan syvyysefektiä. Toinen vaihtoehto on laittaa väriä lakkaan kun se vielä on märkää ja sekoittaa sitä vähän. Käytä vesiliukoisia maaleja!

Rannalle kannattaa käyttää spraylakkaa. Matta on parempaa, tulee luonnollisemman näköistä, kuin jos kaikki kiiltää kuin muovi. Tietty riippuu mitä hakee...

Rantamutaan painaa jonkun eläimen jalanjäljen ennen kuin paperimassa on kuivaa ja tunkea vähän lakkaa siihenkin..