Pohdn asiaa ja tässä erilaisia vinkkejä (linkit myöhemmin)

 

MAALAAMINEN pensselillä tai sormin:
Maalata voi pensselillä, kunhan se on tarpeeksi iso. Ja värinä voi käyttää vaikka yhtä vain, ei tule "vaan mustaa/harmaata" tms sottua.

KÄÄNTEINEN MAALAUS:
Esim sormivärejä tms "paksuja" värejä, pöytä peitetään kerniliinalla tai muovilla, samoin lapsi joko riisutaan tai suojataan. Sitten pöydälle annetaan mennä väriä. Lopuksi painetaan (aikuinen painaa) ison paperin pöytään ja sitten se nostetaan kuivamaan. Voi tehdä useampia ja kun on vaan yksi, niin voi lapsi itsekin olla mukana painamassa paperia :)

KUULAMAALAUS:
Laatikko, esim kopiopaperilaatikko, paperi pohjalle esim maalarinteipillä, kuulia (metallisia tai lasisia) ja paksuhkoa väriä, esim sormiväriä.
Haluttuja värejä laatikkoon pieniksi kasoiksi värin päälle tai teipille ja kuulat sisään. Sitten (ainakin aluksi) varovasti heilutellaan laatikkoa. Tulee jänniä kuvioita.

KÄSI "leimasin":
SIILI - Maalataan kämmen harmaalla/ruskealla ja painetaan se paperille/kartongille niin, että kaikki sormet ovat suunnilleen ainakin samaan suuntaan. Sitten mustaa yhteen sormeen, eri käteen esim, ja tehdään nenä ja ehkä silmäkin. Silmään voi laittaa myös valkoista tai vaikka sellaisen liikkuvan silmän.
HIRVI/LEHMÄ - peukku taivutettuna "kauas" ja muut sormet (=jalat) ainakin melkeen samaan suuntaan. Väriä ei laiteta kämmenen keskelle! Sarvet saa piirrellä/maalata itse.
KUKKO/KANA - Peukku sivuun, muuta sormet ylöspäin. Annetaan kuivaa ja tehdään nokka ja jalat. Peukku siis pää ja kaula, muut sormet pyrstö ja kämmen on masu.
TULPPAANI - Maalaa koko kämmen jollain värillä ja paina kämmen paperiin sormet ylöspäin. Maalaa varsi vihreällä. (Näitä olen tehnyt lasten kanssa päiväkodissa sisäikkunoihin, oli kivaa. Käytettiin vesivärejä ja vetenä oli maitoa, piimä käy myös! Ei rapise, kuten vdellä maalattu tekee..)

MAALATAAN lehtiä:
Vaahtean lehtiä, soveliaita värejä, pensseleitä ja paperia/ISOpaperi (suojaa ympäristö ja lapsi).
Maalataan lehtiä ja sitten painetaan niitä. Me teimme niin, että menimme kylppärin lattialle, siirsimme kaiken muun pois ja otimme ison palasen rulapaperista ja maalasimme lehtiä ensin käytimme lehteä sabluunana ja vedimme väriä "yli" ja sitten ks lehti painettiin toiseen kohtaan ja tuli hienoa paperia! Siihen oli kiva kääriä syksyllä syntyneiden kavereiden lahjoja :) Miksei voisi käyttää myös tauluna.

PIIRTÄMINEN:
Ihan piirtäminen on kivaa, esim paksuilla puuväreillä tai liiduilla(hyvälaatuisia, koska huonolaatuisista ei välttämättä lähde väriä => turhauma). Muista suojata pöytä.

HERNEVENEITÄ:
Kesällä voi tehdä esim herneenpalkoveneitä ja uittaa niitä ammeessa/parvekkeella/rannassa (kukin mahdollisuuksien mukaan).

MUOVAILU:
muovailuvaha on hyvää, muovailumassaa voi tehdä itsekin ja pullataikina käy kanssa hienosti: Sitä saa luvan kanssa syödä... (kunhan muistaa pestä käsiä välillä)Pikkuleipätaikinaa voi hyvin värjätä samoilla aineilla, kuin tollasta massaakin: karamellivärien lisäksi punajuuri, pinatti, hiili, kaakao... :)

LASTOJA LAHJAKSI:

Tässä ohje, jolla saa tehtyä kivoja ja värikkäitä lastoja niin, että niissä kuitenkin näkyy lapsen kädenjälki.