Käsin tehty paperi
 
Itse olen tehnyt näin, varmasti onnistuisi lastenkin kanssa:

Revi paperia/kartonkia. Munakennoista tms tulee musteetonta ja tasalaatuisemaa (?) tää siis ihan fiilispohjalta. Sanomalehdestä tulee tosiaan harmahtavaa, mutta sitä voi värjätä vaikka vesiväreillä tai akryylimaalilla. Mikä tahansa vesiliukoinen käy. Kokeile toki ensin! Ja jos liemi on kovin tummaa se voi värjätä somia = hanskat!!! Mainospostista (kiiltaväpintaista ja värikästä) saa ainakin jänniä efektejä, kun ne eivät oikein "sula". Valmista massaa tai valkoisen paperin silppuamista en ole kokeillut.

Laita ämpäriin tms veteen likoamaan vähintään yön yli. Mulla oli joko yön yli, tai jos unohtu niin pitempään.. Ei saa olla liian pitkään, alkaa haista pahalle (yök)...

Silppua esim sauvasekoittimella. Jotkut ohjeet (esim paperimassan ohje käy hyvin) kehoittavat keittämään massaa, mutta se ei ainakaan lasten kanssa ole paras vaihtoehto. Periaatteessa sauvasekoittimen tms silpporin käyttö on huono juttu: Se katkoo paperin (puun) kuidut ja peperista tulee heikompaa (näin olen ymmärtänyt).

Tässä välissä paperimassan voi tarvittaessa kuivattaa! Sailyy hyvin, kunhan on tosiaan kokonaan kuivanut. Itse olen säilyttänyt rouheena ja palloina.

Nyt on siis tehty mössö. Mössöön voi lisätä kukkien osia, ruohoa, konfettia jne. Niitä voi lisätä myös pinnalle!

Itse paperin tekoon tarvitset: TEE TÄLLÄ OHJEELLA VAIN MÄRKÄTILASSA ;)
paperimössöä (jos kuivatit sen välillä, laita ainakin ½h ennen väljään veteen turpoamaan) ja vettä
viira ja kehys (oikea nimi?? eli kaksi kehikkoa, josta toisessa on joku esim hyttysverkko tai metalliverkko pingotettuna ja toinen on ilman)
ISO vesiastia (viiran pitää päästä menemään altaaseen ja nousemaan sieltä nätisti ylöskin..)
mahdollisia koristeita / värejä, joilla massaa koristellaan.
paljon siivousliinoja (ostin halvimpia jostain halpakaupasta, olivat kuin huopaa, kävivät erinpmaisesti tähän)
1-2 vähän siivousliinoja isompia esim ikilevyn paloja: 1 alle, 1 päälle.
pyykkiteline/naru ja pyykkipoikia

- Laita yksi siivousliina valmiiksi ikilevyn päälle.
- Paperimassaa laitetaan isoon astiaan ja paljon vettä päälle. Ei tosin ihan reunaan asti, muuten vettä tulee ulos ja osa massasta poistuu.
- Koristeet ja värit nyt.
- Sekoita (käsin tai tarvittaessa sauvasekoittimella).
- Laita kehys viiran päälle niin, että verkko jää keskelle. Pidä käsillä reunoista ja työnnä koko härveli veteen yksi sivu edellä.
- Nosta viira varovasti ylös vedestä vaakasuorassa!
- Nosta kehys pois. Jos tahtoo paperin pintaa jotain koristeita, niin tämä on hyvä kohta.
- Paina märkä paperin tekele siivousliinaan. Painele verkon päältä kädellä tai esim vanhalla shampoo purkilla. Lähtee paremmin irti.
- Nosta viira varovasti pois yksi kulma ensin. Jos papri repeytyy, paina takaisin ja painele lisää "nurjalta", eli verkon päältä.
- Tässä voi myös lisätä koristeita. Voi myös laittaa ohueen paperiin useampia kerroksia ja siihen jotain väliin.
- Laita uusi liina edellisen päälle ja tee uusi. Toista kunnes väsyt, liinat loppuu tai paperimassasta ei enää tule kuin "haamuja". Toki voi lisätä paprimössöä...
- Laita vielä yksi liina viimeisen paprin päälle ja toinen levy päälle. Jos levyjä on vain yksi, se on varmaan parempi olla päälimmäisenä...
- Ota tukea seinästä tai kaverista ja mene seisomaan pinon päälle. Saat paljon ylimääräisiä vesiä pois (vrt prässi).
- Nosta levy pois pinon päältä ja varovasti erottele liinat toisistaan. Paperit voivat repeytyä myös tässä vaiheessa, mutta ole varovainen! Jos rupeaa repeytymään, laita takas kiinni ja painele nurjalta...
- Laita kuivamaan pyykkitelineelle ja anna kuivaa.
- Irrota liinoista varovasti kun liinat ja paperit ovat täysin kuivia.

Itse olen tehnyt lilaa ja vaaleanpunaista ja sinistä paperia. On kivaa!