T-paita mekoksi
Eli aikuisen (kireä kaula-aukkoinen) T-paita lapselle mekoksi.

1861619.jpg1861622.jpg
Tältä näyttää lopputulos.

T-paidoista, itse painetuista, piti olla kuvia.. Joku syönyt, eli "ennen" kuvaa ei ole, taas..

Mutta piirtelin ohjeen. Kivaa vai mitä. Jos keksin vielä jokun muun kivan T-paidan, otan sillon myös piirtämis ja leikkaamis vaiheista kuvia.

Käytä mahdollisimman iso paitaa. Esim XL tai jopa XXL ovat hyviä. On helpompi poistaa, kuin lisätä. Neiti tykkää myös enemmän "pyörähtävästä mekosta", kuin sellaisesta, joka ei pyörähdä. Samalla tekniikalla saa isommalle tunikan. Pienemmälle, kuin oma 4 vuotiaani, saa toki pienemmästäkin T-paidasta!
Itse ostin omani ihan tätä tarkoitusta varten ja painoimme niihin yhdessä pirpanan kanssa kuvioita. Lapsi paineli omia paitojaan ja minä näitä omia kokeilujani. Se oli kanssa äärimmäisen hauskaa, joten suosittelen!

1861672.jpg
1) Merkkaa hihakappaleeseen olkasauman paikka parilla pistolla. Leikkaa hihat irti niin, että sauma jää paitaan kiinni. Näin se ei purkaudu, kun sitä sovitetaan.
2) Laita hihaton T-paita väärin päin lapsen päälle ja piirrä liidulla eteen ja taakse:
 a) Rinnan/lapaluiden korkeus ja vyötärö (vihreät viivat).
 b) Olkapään kohta eli se, mistä käsi alkaa ja hartiat loppuu ja mihin kohtaan tahtoo hihan kiinnittyvän. Tätä ei ole pakko tehdä kuin toiselle (oikea/vasen) puolelle!
 c) Vartalon "reuna" eli sivusauman paikka. Tässäkin riittää vain toiselle puolelle, mutta niin etu, kuin takapuolelle! huom Tee kaikki merkinnät joko oikealle tai vasemmalle!
3) Päästä lapsi menemään. (hihii)
4) Taita t-paita puoliksi keski etua ja- takaa myöten niin, että näkyviin jää puolet etu ja puolet takakappaleesta. Paita menee tavallaan itsensä sisään. Käden aukot ovat nyt päällekäin, kohdista ne, sekä helma. Käytä apuna joko silmää tai vaikka nuppineuloja. Jätä päällepäin ne kohdat, joihin ole piirtänyt viivoja!!
5) Käyttäen pitkää viivotinta, liitua ja mittanauhaa mittaa ensin kappaleen leveys ylhäältä. Mittaa sama alhaalta ja piirrä viiva melkein alas asti (ks kuva). Älä piirrä viivaa (tai ainakaan leikkaa!) helmasauman yli. Tein vahingossa toisen mekon kanssa niin joten helmaan tuli ruma sauma, jota ei olisi ollenkaan tarvinnut tulla...
6) Piirrä alhaalta mahdollisimman ylös, mutta kuitenkin enintään vyötärön kohdalle, vino viiva reunaan. (ks. kuva). Neidin mekoissa se tuli alkuperäisen kädenaukon alareunaan, koska vyötärö on ylempänä.
7) Piirrä kädenaukko hyväksikäyttäen suorakulmaa, jonka rinnan/lavan viiva ja sivuviiva muodostavat (ks kuva).
8) Toista toisella puolella niin, että etu- ja takakappaleissa on kaikki jäljet.
9) Leikkaa kaksinkerroin, mutta varoen muita kerroksia! Etu ja takakappale eivät välttämättä ole samanlaisia!
10) Ratko hihan saumaa 2-5cm matkalta, jotta hihan istuttaminen ja ompelu olisivat helpompia.

Sitten pääset ompelemaan.

11) Ompele etukappale ehjäksi ompelemalla alhaalta kiinni oleva kiila kiinni etukappaleeseen.

1861624.jpg
12) Pistele neuloja esim 1cm välein (minä tein näin) kädenaukon ympärille. Kultainen neula osoittaa missä on sauma ja näin ollen keskikohta mistä lähdetään. Neuloja saa laittaa mielummin vaikka liikaa, sillä niitä on helpompi ottaa pois kuin lisätä rypytyksen aikana

1861625.jpg
Älä tee näin: laitoin hihakappaleen ihan oikeinpäin, mutta väärälle puolelle. Arvaa harmittiko??
13) Yhdistä Olkasauman merkki olkasaumaan.

1861629.jpg
14) Ota peukalolla kiinni neulan kohdalta taita toisella peukalolla vähän kangasta pitävän peukalon päälle ja irrota ensimmäinen peukalo niin, että muodostuu taite.

1861630.jpg
Näin!

1861632.jpg
15) Ota neula pois pitäen tiukasti kiinni taitoksesta...

1861635.jpg
... ja laita neula takaisin paikoilleen pitäen edelleen kiinni.

1861621.jpg
Kaikki neulat kiinni ja odotellaan ompelua.

16) Ennen kuin taittelet viimeiset 3-5 (riippuen kuinka monta olet innostunut tekemään) neulaa hihan reuna, laita.. se kulma nyt kuitenkin kiinni paikalleen. Sitten vasta tee loput taitokset. Näin säästyt turhalta työltä. Sen "loppupään" voi toki laittaa jo heti aluksi kiinni, jos tahtoo.

1861636.jpg
17) Ompele joko saumurilla tai sitten ensin suoralla (neulojen päältä!) ja vasta sitten reunan huolittelu. Joka tapauksessa ompele VAROVASTI!

18) Toista toisella puolella.

1861637.jpg
19) Hiansuussa on valmiina "nauhakuja" eli taite. Eli avaa vähän saumaa jotta saat laitettua hakaneulan ja kuminauhan sisään. Pujottele ympäri ja tosita toisessa päässä. Leikkaa kuminauha sopivan mittaiseksi (se lapsi on kätevä olla tässäkin vaiheessa) ja ompele ympyräksi. Muista, että kuminauhan tulee kulkea kiertymättä koko matkan!
20) Neulaa sivusauma koko matkalta. Kiinnitä neulalla varsinkin hihan kohta, jotta saumat tulevat oikealle kohdalle. Varo myös venyttämästä (=purkamasta) kiilan jo ommeltua saumaa! Laita mahdollinen epätasaisuus (=kohta jossa joudut venyttämään toista kangasta) mahdollisuuksien mukaan hihan ja kiilasauman väliin, jolloin se näkyy vähiten!
21) Ompele sivusauma.
22) Huolittele langapäät ja tarkista, että kaikki saumat ovat kunnossa.

Valmis!

Jos kokeilet ohjettani, kerro toki, miten meni. Minulla meni max pari tuntia / mekko. Kaikkein kauiten meni hihan rypytyksissä, mutta pienen puhvihihat ovat ihan hirveän söpöjä!