Nam nam. Tästä tykkää mieskin, vaikka ei muuten leipomuksista (makeista) välitäkään. Ohjeen olen saanut Terhiltä, hän taas jostain. Alkuperäisessä ohjeessa oli lisäksi oliiveja, mutta ne oli poistuneet jo silloin, kun minä tämän ohjeen sain, enkä ole niitä tähän kaivannut (perheen vastustaessa ks vihanneksi). Eli hyvää on ilmankin. Ruokakermakin on korvaava tuote, kun olisi pitänyt laittaa maitoa ja kermaa, mutt anäin olettaisin olevan vähän vähärasvaisempaa? Kaikkeen voi mielestäni käyttää kevyttuotteita, tulee vähän vähärasvaisempaa. Juustoa käytetään KOLMEA lajia, joten juustonystävälle nami-namia!

pohja:

100 g voita tai margariinia (pehmitä esim mikrossa melko juoksevaksi)

100 g maustamatonta tuorejuustoa (toki, jos ei ole, niin maustettukin käy, kunhan makuna käy muihin aineisiin, saattaa myös värjätä pohjan jännän väriseksi)

3 dl vehnäjauhoja

1 tl leivinjauhetta (sekoita jauhoihin)

 

täyte:

2 kpl kananmunaa

150 g pakastepinaattia (sulata ja valuta)

2 dl ruokakermaa

vähintään 4 valkosipulinkynttä (myös säilötyt käy, on kokeiltu, tuli hyvää, jos tykkää valkosipulista, reippaasti enemmänkin voi laittaa!)

½-1 tl mustapippuria (mieluiten toki myllystä, myös muuten jauhettu käy)

½ tl raastettua muskottipähkinää

 

150-200 g fetajuustoa

juustoraastetta

 

Ota pinaatti sulamaan ajoissa tai mikrota, kuten minä. Laita valumaan tiheään siivilään (muovinen on hyvä, pieni riittää).

Sulata voi (tai voi ja tuorejuusto) mikrossa puolijuoksevaksi, ei haittaa vaikka menis "vähän yli". Mittaa juusto päälle, jollei jo ole  ja sekoita.

Mittaa jauhot ja leivinjauhe voi-juuston päälle ja sekoita hyvin. Alkuperäisessä ohjeessa puhuttiin nyppimisestä, mutta kun minä en mitään nypi...

Kun taikina on hyvää, kippaa koko roska piirakkavuokaan ja taputtele (tai rullaa, jos on sellainen piirakkakaulin) tasaiseksi myös reunoille. Pistele haarukalla (tämä varsinkin on lasten mieleen) pohjaan reikiä.

Laita uuni päälle (225 C, sillä kuitenkin kestää hetken (ainakin mun uunilla) ja loppu on helppo.

Nyt kun kippo on taas vapaa, riko kaksi tuoretta munaa sinne ja kaada ruokakerma päälle. Skoita (ei palkollista, mutta taas muksut tykkää).

Sippua valkosipulinkynnet tahtomallasi tavalla ja lisää ne sekä mustapippuri ja muskottipähkinä (raastamiseen sopii ihan hyvin esim sellainen pikkuraastin, jolla voi raastaa esm parmesania).

Tarkista, kuinka valunutta pinaatti oiken on, purista ylimääräset nesteet pois ja laita sekaan.

HUOM! Joidenkin valmistajien pinaatti on lyhyttä, puuromaista ja joidenkin on kokonaista (esim Lidlistä pakasteena isoissa pusseissa...). Meillä on kokeiltu kumpaakin versiota ja kun ne ovat isoina paloina, piirakka ei hupene eli käytä sauvasekoitinta täytteen sekoittamiseen.

Seuraavassakin taas useampia mielipiteitä: Joku tykkää kuutioista, joka taas murskasta. Varsinkin jos käyttää tosi vähärasvaistaFETAa (tai mitälie salaattijuustoa se nykyään on), kannattaa koko feta murskata pohjan päälle. Muuten sen voi kuutioida.

Sitten kaadetaan täyte fetan päälle ja levitellään se varovasti.

Päälle vielä tarpeeksijuustoraastetta ja kas, uunihan on valmis!

Eli paista uunissa 225 C 15-20 min keskitasolla. Valmis kun pinta on kullanruskea!

Anna jäähtyä hieman ennen tarjoilua, 225 astetta on aika paljon, suu voi palaa. Myös tekstuuri vähän jämäköityy ja piirasta voi syödä eikä vain kaapia rinnuksilta...