Tonttu ja enkeli

1135516.jpg1135515.jpg

materiaalit:
  • piipunrassia (punaista tai valkoista)
  • huopaa (punaista ja harmaata tai valkoista)
  • helmiä (punaisia, valkoisia tai keltaisia)
  • valkoisia massapalloja (tai reippaasti suurempia helmiä)
  • valkoista virkkauslankaa (ripustuslenkkiä ei näy)
  • sasilnarua (hiukset)
  • siivet (tässä käytin valmiita, ne voi toki tehdä itse kartongista ja koristella vaikka kimalleliimalla)
Lisäksi käytin liimaa, saksia sekä pienen pieniä pyykkipoikia pitämään liimattuja saumoja paikoillaan. Vielä käytin mustaa tussia piirtääkseni silmät ja suun nukeille.

1135517.jpg

Kaavan tein ensin ohuelle paperille (mainos käy hyvin), leikkasin sen sitten irti ja liimasin kartongille. Ensimmäisessä versiossa oli liian vähän tilaa raajoille, joten korjasin sitä. Ne tarvitsevat yllättävän paljon tilaa.
Tonttutytön ja enkelin mekot on tehty samalla kaavalla.
Tonttuhattu on noin 1/3 ympyrä.
Harmaa kaulus on ympyrä, joka on leikattu takaa auki ja keskelle pieni ympyrä kaulaa varten.

Aloitetaan:
Leikkaa huopaosat sopiviksi. Jokaista nukkea varten tarvitaan vähintään kaksi vaatekappaletta, jollei tee ylös taitosta, joka voisi olla helpompaa... Lisäksi ehkä hattu, kaulus jne.
Piipunrassista leikataan sopivia paloja (2kpl / nukke): toinen jaloiksi ja toinen käsiksi. Piipunrassin kumpaakin päähän pujotetaan helmi ja käännetään pää takaisin helmen sisään. Vedä helmestä vähän, jolloin piipunrassi lenkki "kiristyy", eikä helmi heilu.

Seuraavan kohdan voi tehdä kahdella tavalla. Kokeilin kumpaakin, kummassakin on hyviä puolia.

tapa 1: Taita kumpikin piipunrassi keskeltä kahtia ja tunge massapallon reikään liiman kera. Voit joutua vähän suurentamaan reikää esim saksien kärjellä. Anna liiman kuivaa hetken ja sitten taivuta kädet korkeammalle.

tapa 2: Taita jalka kpl puoliksi ja laita siihen liimaa. Tökkää massapalloon. Taivuta käsikpl puoliksi ja kiepauta toisen "jalan" ympärille.

Laita nuken runko toisen vaatekappaleen päälle.
Jos olet tehnyt vaatteen vain yhdestä kappaleesta, se sopii olla jo pään ja käsien välissä, muuten tulee pujoitus-ongelma!

Laita liimaa siihen kappaleeseen, joka on kädessäsi ja paina varovasti kiinni jo pöydällä olevaan kappaleeseen. Laita tarvittaessa pyykkipoikia tms nipistimiä pitämään reunaa kiinni. Anna kuivaa.

Tee tonttuhattu (jos teet tonttua) erillään. Laita toiseen reunaan liimaa ja paina se toiseen. Pidä kiinni sormin tai laita joku nipistin. Huopa tosin liimaantuu helposti. Myös sormiin.

Leikkaa sisalnarusta hiuksia varten sopiva pätkä. Letiksi käy ihan vain pätkä, jolle ei tarvitse tehdä mitään. Kunhan varoo, ettei päät lähde hapsottamaan! Laita "lettinauhat" kiinni ja liimaa koko komeus neiti tontun päähän. Enkelin hiukset tein yhdestä puretusta pätkästä ja liimasin päälaelle.
Pojallekin voisi toki tehdä hiuksia, mutta se voisi myös olla hieman sottaamista...

Hattu liimataan kiinni päähän. Jos tontulla on hiuksia, laita liimaa varsinkin niihin, sillä ne ottavat ensin kiinni. Takaraivolle kannataa myös laittaa liimaa. Toinen vaihtoehto on laittaa liimaa hattuun, mutta EI ihan reunaan!

Siivet tai kaulus liimataan selkään. Kaulus siis ensin pujotetaan kaulan ympärille ja sitten liimataan niin, että saumat ovat vierekkäin selässä. Edestä ei tarvitse liimata mitenkään, kunhan vain painaa vähä nsormella, huopa kun tarttuu hieman itseensä.

Ripustunlenkin voi laittaa joko selkään (sopii esim enkelille) tai tonttuhatun läpi. Jos päänä on käytetty helmeä, voi kiinnitysnarun pujottaa jo käsien kiinnitysvaiheessa niin, että nauha menee piipunrassien ympäri ja palaa sitten takaisin ylös.