Vyötasku

Tarvikkeet:

kangasta esim puuvillaa

 

Kappaleet:

vyö

takakappale (jossa myös läppä, ei pakollinen)

etukappale

erillinen läppäkappale (ei pakollinen)

 

Mittaaminen:

VYÖ: Mittaa vyötärön/lantion kohta, mihin tämä itselläsi tuleekaan. Jos tahdot solmun etupuolelle (kaksi kertaa itsesi ympäri) laske luku kaksinkertaisena.

Lisää siihen solmimisvaraa 60-80cm. Vyön korkeus olisi hyvä olla noin 3-5cm, joka kerrotaan kahdella + saumavarat ja saadaan vyökappaleen korkeus.

TASKU: Mieti, mihin tarkoitukseen taskusi tulee, pidätkö siellä paria paperia ja kynää vai tuleeko sinne esim tutti.

Aseta esimekkitavarasi paperille ja piirrä ympärille tasku, johon ne mahtuvat väljästi. Muista, että jotta saat tavarat tasksuta ulos, kätesi täytyy mahtua sinne sisälle!

Esimerkki tasku on 30cm leveä (peittää hyvin massua) ja 20 cm korkea. Tämä siis etukappaleen koko. Läppä on esimerkissä 5cm joten takakappaleen korkeus on 25cm. Muista lisätä saumavarat ja etukappaleen yläreunaan kääntövara (5cm), jotta sen saa käännettyä siististi.

Jos taskuusi pitää mahtua vähän enemmän tavaraa tai sinne tulee tosiaan se tutti, niin voit leventää etukappaletta vähän ja myöhemmin sitten rypyttää sitä niin, että saat sen sopimaan takakappaleeseen. Muista laittaa yläreunaan nauhakuja joko kiristettävää nauhaa tai kumpparia varten :)

LÄPPÄ kpl: Jos tahtoo tukevamman ja siistimmän läpän, kannattaa leikata ylimääräinen läppäkappale. Sen korkeus on esimerkin mukaan noin 10cm + saumavarat. Muuten kappale on samalainen kuin takakappale

 

Leikkaaminen:

Riippuen kankaasta, leikkaa etukpl ja vyö yhteen ja takakappale päinvastaiseen suuntaan. Näin läppä on myös kuviollisessa kankaassa samoin päin, kuin taskun etuosa! Erillisen läpän saa leikata mitenpäin vain.

 

Ompelu:

1) Huolittele etukappaleen yläreuna, vyökappaleen toinen lyhyt sivu sekä erillisen läppäkappaleen alareuna.

2) Käännä ja päärmää etukappaleen yläreuna.

3) Taita vyö puoliksi katkoviivan (ks kuva) mukaan ja ompele putkeksi. Myös toisen pään voi ommella, joko niin, että sauma jää keskelle tai reunaan.

4) Käännä vyö ja silitä se suoraksi.

5) Käännä aukinainen pää nurjalle ja päärmää reunat.

6) Etsi takakappaleesta kohta, missätakakappale muuttuu läpäksi ja tee siihen esim liidulla viiva.

7) Ompele vyö takakappaleeseen oikealle puolelle em merkin alle. HUOM! Älä ompele reunoihin asti! Käännä ja neulaa vyökappaleen nauhat takakappaleen oikealle puolelle etteivät ne häiritse seuraavia vaiheita.

8) Neulaa etukappale kiinni takakappaleeseen.

9) Neulaa läppäkappale takakappaleeseen, osittain etukappaleen päälle.

10) Ompele reuna.

11) Käännä koko työ, ensin läppä, sitten tasku.

12) Silitä auki.

13) Päärmää reunat.

Jos tahdot, voit ommella taskusta KAKSI taskua, kuten tässä esimerkissä on ideana:

14) Neulaa keskelle "viiva" ja ompele suoralla kaksi kertaa alkaen alhaalta ja päätyen alas.

15) Päättele langanpäät siististi.

VALMIS!

 

Läppään voi laittaa jonkun kiinnitysmekanismin: Nappi, neppari, tarra, nauha jne. Nämä tulee ommella etukappaleeseen ennen kohtaa kahdeksan. Muista laittaa napille ja nepparille ainakin nurjalle jotain vahviketta!

Läpän voi toiki jättää pois, silloin tehdään kaksi etukappaletta.

Toki takakappaleen voi tehdä korkeammaksi niin, että vyökappale tulee taskun yläpuolelle, jolloin sitä ei tarvitse "etukäteen" ommella kiinni. Tälloin tekisin taskuun leveän nauhakujan, tässä tapauksessa vyökujan, johon vyön pujottaisin. Taskulla on näin useampia mahdollisia käyttötarkoituksia, kun sen voi yhdistää johonkin jo olemassaolevaan vyöhön.

Jos kangas on kovin paksua, esim farkkua, en kääntäisi niitä ollenkaan vaan huolittelun, jos sitä tuntee tarvitsevansa, voisi suorittaa tms kanttinauhalla.